Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maso ANO či NE?
Někteří tvrdí, že kočka je šelma masožravá a tudíž je syrové maso její přirozenou potravou. Ovšem je tu také názor, že dnešní kočky jsou již natolik zdomestikovány, že na syrové maso už jejich organismus není zvyklý i přesto, že jejich žaludek k tomu byl uzpůsoben.

Pokud se rozhodnete krmit masem (můžete podávat hovězí, jehněčí a vepřové – to musí být ale vždy tepelně upraveno; drůbeží maso jen opatrně, mohou tam být zbytky malých ostrých kostí), počítejte s tím, že budete muset ostatní potřebné vitamíny a minerály pro růst vašeho koťátka sehnat jinde – vejce, sýry, ryby aj. Takto doma vytvořená strava, nemusí být dobře vyvážená a vašemu koťátku pak může něco chybět.

Musíte si být vědomi i toho, že ze syrového masa může vaše kočka pozřít některé bakterie nebo viry, které pro ni samotnou nemusí být nebezpečné, ale pro vás ano.

Vepřové maso aneb co nebezpečného se v něm skrývá
Syrové vepřové maso může způsobit tzv. pseudovzteklinu (Aujeszkyho chorobu), která je velmi podobná vzteklině, kterou můžeme pozorovat u psů. Je to akutní, horečnaté infekční onemocnění, které vyvolává poruchy nervového systému a je způsobováno virem herpes, jehož přenašečem je prase. Kočka (i pes) se infikuje především pozřením syrového vepřového masa a virus se z ústní dutiny dostává do mozku.
První symptomy se mohou objevit za 2 až 9 dní. Zprvu jsou dost necharakteristické, jako je únava a nechutenství, později můžeme pozorovat olizování a kousání srsti v důsledku svědění, záškuby svalstva hlavy a obličeje. Dále se může objevit ochrnutí jícnu, což způsobuje potíže s polikáním a ochrnutí čelisti.
Někdy však tyto symptomy, i tolik „typické“ svědění, nemusí být zřetelné, takže není vždy možné u živého zvířete stanovit přesnou diagnózu.
Léčba není možná, zvíře většinou umírá první nebo druhý den po výskytu symptomů. Jako prevenci této choroby bychom měli bezpodmínečně vyloučit krmení syrovým vepřovým masem.

Viry, které jsou přenášeny syrovým masem (svalovina i vnitřnosti všech jatečních zvířat) se dají likvidovat přemražením. Maso musí být uloženo v mrazničce minimálně po dobu 3 dnů! Toto se však netýká masa vepřového a divočiny! Ty se musí dostatečně převařit, tzn. vařit minimálně hodinu (přibližně stejná doba po jakou připravujeme maso sami pro sebe, aby bylo poživatelné), musí být měkké a křehké, nesmí být tuhé, v takovém případě je nedovařené.

Já osobně si však myslím, že podávat vepřové maso skutečně není nutné, protože nebezpečí, které z něho hrozí, je natolik veliké, že nestojí za to s tím hazardovat. Kočce v žádném případě chybět nebude.

Pokud chcete krmit syrovým, či jinak upravovaným masem, přimlouvám se za drůbeží, hovězí, popřípadě vařené ryby.Obrazek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář